Arvidsjaur

Det blev till slut Arvidsjaur och hotell Laponia som vi beslutade oss för att tillbringa natten på. På vägen hit tog vi en avstickare från E45:an cirka 4 mil utanför Arvidsjaur till något som kallas för Grodkällan. Vi hade sett foton därifrån i en Facebookgrupp och det verkade vara ett häftigt och lättillgängligt utflyktsmål. Det var det också, en cirka 600 meters promenad in i skogen på fina spångar fram till källan som är alldeles turkos med bubblande botten.
Kallkällan är en så kallad artesisk eller kokande källa där vattnet har mycket högt tryck och genom det klara vattnet kan man se hur det bubblar från bottnen där det tränger upp. Den turkosa färgen kan bland annat bero på flytande lerpartiklar reflekterar det gröna och blåa ljuset i vattnet men även ljusgröna trådiga alger kan bidra till den turkosa färgen.
Grodkällan fick sitt svenska namn som en översättning av det äldre, samiska namnet Tsuobbuojája som betyder just Grodkällan. Namnet tros ha kommit från att grodor övervintrade i källan vilket samerna såg när de rastade vid källan förr i tiden på sin väg mot Arvidsjaur. 
Hade vi tänkte till lite hade vi tagit med lite korv och grillat vid den fina iordningsställda grillplatsen. Men det gjorde vi inte så det blev inte ett så långvarigt besök. 



Stundtals väldigt väldigt fint väder idag! 

Tidigare idag åt vi lunch i Gällivare och då passade vi på att kolla lite kring Mamberget. För liksom i Kiruna har även delar av Gällivare tvingats flytta på grund av gruvan. 
Här rivs det för fullt och många hus står öde i väntan på att rivas. 



Vi fick ett väldigt trevligt första intryck av Arvidsjaur. Städat och ordning och reda. Många butiker, bad och bio för att bara vara runt 5000 invånare, kul! Vi kommer dock inte utforska orten mer än så utan åker vidare tidigt imorgon bitti. För imorgon är tanken att vi ska ta oss ner till Östersund.

Det blev bad ikväll med, jippi! Det behövdes efter den långa sega bilturen idag. Det går ju lite trögare att åka inlandsvägen än E4:an utmed kusten. 



Kommentera här: